Pauni Trio

Vlijmscherp, loepzuiver en adembenemend! Zinderende en swingende Polyfone Bulgaarse vrouwenzang. Nu ook Nederlandstalig, met teksten van Jan Rot.
MP3 audio: 
Otka Smese Jane
Download: Audio icon Otka Smese Jane
Sos Ma Karajm
Download: Audio icon Sos Ma Karajm
Minka
Download: Audio icon Minka
Nine ot pusta
Download: Audio icon Nine ot pusta
Lipsalo
Download: Audio icon Lipsalo

VIDEO 
http://vimeo.com/63797767 
http://vimeo.com/68934655

PAUNI TRIO.  

Het Pauni Trio is het nieuwe `Mystère des voix Bulgares' en de nieuwe `Laïs' in één. De Pauni's vormen een professioneel vocaal trio dat binnen de Nederlandse muziekwereld en de wereldmuziek een unieke plaats inneemt. Uniek, omdat ze gespecialiseerd zijn in de Bulgaarse polyfonie, in al haar veelzijdigheid. Het trio staat bekend om zijn frisse en vernieuwende benadering van de traditionele muziek. De dames bereikten door grensverleggende co-producties een steeds breder publiek. Het vrouwentrio trad o.a. op in Rasa, het Concertgebouw, de Doelen, bij de Music Meeting, Haarlemmer Hout festival, Vrije Geluiden en bij festivals in het buitenland, zoals in Bulgarije en Mexico.   

 

MELK & HONING: nieuw programma, nieuwe CD.
Met het nieuwe programma 'Melk & Honing' geeft het Pauni Trio tijdloze Nederlandstalige volksmuziek een geheel nieuwe interpretatie en laat ze daarvan de kracht en schoonheid horen. Hiertoe werken de drie zangeressen van het Pauni Trio samen met de gelauwerde tekstdichter Jan Rot die als geen ander in staat is een moderne draai te geven aan traditionele thema’s. Het Pauni Trio is het enige vocale ensemble die de Nederlandse taal gebruikt in combinatie met Bulgaarse polyfonie. Dit resulteert in een karakteristiek vol timbre, dat verrassend goed aansluit bij de atmosfeer van volksmuziek van de Lage Landen. Het Pauni Trio slaat met dit programma een nieuwe weg in door de typische Bulgaarse muziek (scherpe krachtige klank, dissonanten, onregelmatige ritmes) te combineren met oude en nieuwe Nederlandstalige liederen.Tekstdichter Jan Rot hertaalde voor dit programma enkele prachtige oude Nederlandse en Bulgaarse teksten naar het hier en nu. Het platteland is het belangrijkste thema, maar verwacht daarbij geen idyllische lofzang op de natuur! 

ALBUMS:
De nieuwe CD: "Melk & Honing"  is een crossover tussen prachtige Bulgaarse harmonieën, oude juweeltjes uit de Nederlandse muziekfolklore en nieuwe teksten. Deze CD kwam tot stand met medewerking van tekstschrijver Jan Rot en de jonge Nederlanse componist Kay Krijnen. 

RECENSIES van vorige CD: "Pauna Devojka" (2009). 

(Saskia Törnqvist, Het Parool): "Kan uit een Hollandse strot een Bulgaarse stem ontsnappen? Ja, en hoe! De vrouwen van het Nederlandse Pauni Trio leveren het bewijs. Nog maar vijf jaar geleden kwamen Iris Ficker, Mariëlle de Winter en Juliëtte van Dijk elkaar vanuit hun achtergronden in pop, jazz, volks- en klassieke muziek op het spoor. Hun liefde betrof de Bulgaarse volkszang, wereldberoemd om het messcherpe stemgebruik en de snijdende dissonanten. De kneepjes van het vak leerden ze van Galina Durmusliyska, een Bulgaarse zangautoriteit. Het resultaat van vijf jaar bevlogen samenwerking is nu samengevat op deze debuut-cd, waarop het trio moeiteloos schakelt van signaalachtig boerinnengezang uit het Piringebergte naar ingetogen orthodox kerkgezang. Tussen die twee uitersten bevindt zich een volksliedrepertoire vol lyriek, dramatiek, spotternij en intense droefenis." 

 

(www.moorsmagazine.com): "Als je de eerste cd van het Pauni Trio opzet denk je dat je in Bulgarije terecht bent gekomen, want de Bulgaarse samenzang wordt door de drie sopranen die je hier hoort perfect uitgevoerd. Toch gaat het hier om drie Nederlandse dames, die door de Bulgaarse harmonieën waren gegrepen, en samen die bijzondere manier van samenzingen hebben geperfectioneerd. Daar hebben we dan ook het verrassende Nederlandstalige nummer aan te danken dat onverhoeds tussen alle Bulgaarse traditionele liedjes opduikt. Het past perfect. (....) De volgende keer graag nog wat meer Nederlandstalige liedjes, want die blijken opmerkelijk goed te gedijen in dit Bulgaarse landschap."

 

BULGAARS PROGRAMMA
Uiteraard is het Trio ook (nog steeds) te boeken met een puur Bulgaars programma, met traditionele zang en gecomponeerde liederen. A capella of met accordeonbegeleiding. 

Minimale bezetting: 
3
Maximale bezetting: 
4