Nadara Gipsy Wedding Band

Up-tempo Balkan gipsy-groove
Land: 
Genre: 
MP3 audio: 
Download: Audio icon 011301.mp3
Download: Audio icon 011302.mp3
Download: Audio icon 011303.mp3
Download: Audio icon 011304.mp3
Download: Audio icon 011305.mp3

De Nadara Transylvanian Gypsy Band uit Roemenië brengt een ongeëvenaard roma-spektakel dat zich kan meten met Taraf de Haïdouks, Fanfare Ciocarlia en Kocani Orkestar. In 2016 stond de band in de finale van de ''Voice of Romania”. Nadara bezorgt u een weergaloze gipsy-swingnight voor alle leeftijden, desgewenst uitgebreid tot een onvergetelijke zigeunerbruiloft, compleet met maaltijd en desgewenst een roma-dansworkshop voorafgaand. Nadara is ondenkbaar zonder de onweerstaanbare zigeunerdans, die ook in Nederland en België steeds populairder wordt. Topdansers uit het Roma-circuit maken virtuoze klapfiguren met onnavolgbaar voetenwerk bij de mannen en sensuele oriëntaalse buikdansbewegingen bij de vrouwen.  

Nadara staat bekend om de beste zigeuner-musici en de snelste roma-dansers uit Transsylvanië. Leadzangeres Alexandra zingt de sterren van de hemel in het Romanes, Hongaars, Roemeens en Russisch. Nadara brengt enerzijds Hongaarse, Roemeense en roma-volksmuziek uit Transsylvanië en daarnaast een repertoire van internationale zigeunermuziek. Maar het meest spectaculair is de Mahala buikdansmuziek. De naam Mahala verwijst naar de krottenwijken rond Boekarest waar vooral veel roma zijn neergestreken. De muziek van deze slums is sterk Turks beïnvloed en herinnert ons aan de oriëntaalse herkomst van de zigeuners. Deze oosterse zigeunermuziek is razend populair in Roemenië en vormde de aanleiding voor talloze buikdanswedstrijden. Op veel Roemeense bruiloften is de "mahala" of "manele" de meest gewilde dans. 

Het begon allemaal in het Roemeense dorp Ceuaş (Szászcsávás) met viool, altviool en contrabas. In de loop der tijden breidde Nadara zijn orkest uit met zang, saxofoon, accordeon, gitaar, percussie en niet te vergeten het meest spectaculaire zigeunerinstrument: het cimbaal. Dankzij zijn eigentijdse en opzwepende gipsy-beat veroverde Nadara eerst de lokale bruiloftsmarkt in Transsylvanië en daarna de wereldpodia in geheel Europa. De band behaalde grote successen op het Sziget-festival in Budapest, het filmfestival in Cannes, het Khamoro-festival in Praag, het IRAF-festival in Boekarest, het Gipsy Festival in Tilburg, het Tropenmuseum en het Concertgebouw en vele andere internationale podia en festivals. Nadara speelde een prominente rol in de films "Gadjo Dilo" en "Transylvania" van Toni Gatlif.

De succesvolle CD, "Prince of Gipsy", boordevol opzwepende roma-liederen en -dansen uit Transsylvanië (label Silvox), is opnieuw uitgebracht bij Coast to Coast. December 2013 verscheen bij Silvox hun CD: "Nadara: Live & raretracks". Tijdens het toernee in 2019 presenteert Nadara hun nieuwste CD.

Minimale bezetting: 
4
Maximale bezetting: 
6