Over de Speelman

Wat is volksmuziek?

Volksmuziek is een expressiemiddel en een emotionele uitlaatklep voor een klein of groot volk en heeft een kracht die vele generaties en vele pogingen tot onderdrukking kan overleven. Ook al hoor je deze muziek voor het eerst, het zijn de echtheid en de directheid die de meeste indruk maken. Volksmuziek is een trefzeker middel om de eigen identiteit van een volk te onderstrepen en uit te dragen. Het geeft een enorme band voor de deelnemers, de toeschouwers en de mensen die meezingen en meedansen. De muziek wordt daarom vaak met grote trots en precisie gezongen en gespeeld. Uit eerbied voor de traditie stellen de volksmuzikanten hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. Vaak wordt het beroep van volksmuzikant overgeleverd van vader op zoon of dochter, inclusief de hoge eisen en de precisie in het behoud van de traditie en van de kenmerkende uitvoeringspraktijk. Volksmuziek is altijd in beweging.                    

Naast pure, oorspronkelijke muziek, brengen onze muzikanten ook nieuwe muziek, bewerkingen van oude muziek, folk en cross-overs. Echte muziek betekent: communicatie van hart tot hart. Echte muziek komt zonder omwegen bij jou binnen en gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Echte muziek heeft jou binnen een paar seconden te pakken: je gaat onmiddellijk voor de bijl. Je voelt het lijden, de emoties, de hartstocht waarover gezongen wordt. Traditionele muziek is de spreekbuis van het gewone volk, zonder stekkers, zonder schmink, zonder bladmuziek of dirigent, zonder mooie pakjes, zonder showgirls, zonder auterursrechten en zonder BUMA/STEMRA, maar van werkende, zwoegende, verliefde, wanhopige of verbitterde mensen, die van hun hart geen moordkuil maken. Recht uit het hart fluisteren, zingen of schreeuwen ze wat hen beroert, nu eens op bestaande en eeuwenoude teksten, dan weer op teksten die ter plekke geïmproviseerd worden. En als het effe kan, wordt er fanatiek en gepassioneerd gedanst op deze muziek. Bestaat dit allemaal dan nog? Ja. Niet op de Nederlandse TV of radio, maar wel in de nomadententen, boeren- en arbeiderswoningen en dorpscafés in Uyghur, Kalmukkië, Turkije, Griekenland, Albanië, Macedonië, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Zweden, Ierland en soms zelfs in België, Nederland en Amerika.                    

Speelman Wereldmuziek verzorgt voor u, uw podium of uw evenement authentieke traditionele muziek, gebracht door gerenommeerde artiesten uit binnen- en buitenland. De muziek is doorgaans swingend, energiek, gepassioneerd. Onze artiesten vertolken hun muziek met trots, hart en ziel, met ambachtelijke virtuositeit, nu eens uiterst ingetogen, dan weer zeer uitbundig. Zij behandelen de wereldmuziek met liefde voor het subtiele détail en spannende timing.                                        

De Speelman bemiddelt vier soorten muziek:

1. Authentieke traditionele volksmuziek uit vele landen: vaak nauwelijks bekende, maar prachtige muziek uit de achtertuinen van Europa en andere werelddelen.

2. Niet-westerse klassieke muziek.

3. Neo-folk of "stadsmuziek": gecomponeerde en gearrangeerde muziek , die zijn wortels heeft in de volksmuziek. (Bijv: "zigeunermuziek", klezmer, fado, Balkan-beat, bluegrass, tango en folk).

4. Nieuwe Wereldmuziek: cross-overs, fusion en experimentele muziek, zoals bijv. etno-jazz, etno-pop, Afrobeat.