Palatca Village Band

Traditional folk from Transilvania
Opmerkingen: 
Nog te boeken in Nederland en België van 16 t/m 21 mei 2023. Mail naar info@speelman.nl
Land: 

PALATCA VILLAGE BAND

 

Village music from Transilvania

 

Van 16 t/m 21 mei 2023 bezoekt het dorpsorkest Palatca uit Transsylvanië Nederland, België en Duitsland. Dit illustere gezelschap, gesteund door het VN-register van Immaterieel Erfgoed, en vergezeld door zangeres Bori Fekete, is nog beschikbaar van 16 t/m 21 mei 2023. Tenminste, als u er snel bij bent. De volksmuziek van het dorp Palatca (Transsylvanië, Roemenië) is vluchtiger dan benzine, maar veel explosiever! Als een gietijzeren dampende en stampende stoomloc vervolgt het oudste dorpsorkest van Transsylvanië zijn weg door de tijd. Niets en niemand ontziend verpulvert het ieders hart op zijn weg. Nooit geweten dat een groepje van vijf strijkinstrumenten zoveel dakpannen en zoveel harten los kan maken? Het is vooral het indringende en aanzwellende gezoem van de kontra’s dat zo’n enerverend en dwingend effect heeft. 

"Dit robuuste ensemble is zo'n beetje de belichaming van de oeroude Transsylvanische gebruiken en traditie. De vijf gedrongen mannetjes op leeftijd zien er met hun weerbarstige gezichten, grote hoeden en hun nette jarenvijftig pakken uit zichzelf al heel authentiek uit. Hun muziek is dat zeker. De manier waarop het ensemble speelt is het best te vergelijken met een veer die steeds opnieuw tot het uiterste wordt gespannen en plotseling wordt losgelaten." (Gelders Dagblad).  

Authentieke volksmuziek uit de binnenlanden van Mezöség (Transsylvanië, Roemenië), niet aangetast door de tand des tijds, overrompelend gebracht door het dorpsorkest van de roma-familie Codoba. Deze muziek heeft vele eeuwen getrotseerd en is nog steeds zeer gewild op de bruiloften ter plaatse, maar ook in de Hongaarse danshuizen in Budapest, Utrecht, London, New York, Toronto. De muziek kent een stevige groove en een zeer spanningsvolle timing. De Hongaarse, Roemeense en zigeunermelodieën zijn prachtig; de versieringen op viool adembenemend, de toonladders eeuwenoud (inclusief mircrotonen). De opvattingen over akkoorden en harmonie zijn werkelijk archaïsch, zeg maar weird! De Mezöségi dansen vormen de rock 'n roll van de Hongaarse volksdans.  De violisten van Palatca verstaan de kunst om violen van “brandhout” te laten klinken als een Stradivarius! De kontra's (altviolen) zorgen voor aanzwellende bromtonen, die een bijna explosief mengsel onder de dansvloer leggen. De bas zorgt voor een onweerstaanbare beat. En dit alles onversterkt! Het concert wordt opgeluisterd door een danspaar.

Minimale bezetting: 
4
Maximale bezetting: 
6